IN MEMORIAM PROFESOR DR. OCTAVIAN-NICOLAE BOUNEGRU

21.08.2019


IN MEMORIAM PROFESOR DR. OCTAVIAN-NICOLAE BOUNEGRU

Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță cu adâncă tristețe trecerea în veșnicie, dureros de timpurie, a profesorului universitar dr. Octavian-Nicolae Bounegru, specialist de recunoaștere internațională al Antichității greco-romane.
Născut în Ploiești la 29 iulie 1956, Octavian Bounegru a urmat cursurile Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1975-1980), făcând parte dintr-o generație de excepție a Facultății de Istorie. După o carieră de profesor de istorie în gimnaziu și de muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, a urmat un cursus honorum universitar la Alma Mater Iassiensis, începând din 1990 până astăzi, la trecerea sa în Lumea de Dincolo, unde a ilustrat catedra de Istorie Antică Universală. Domnia Sa a fost un arheolog și un istoric al Antichității care a marcat cercetarea în domeniu din România, fiind conducător de doctorat la Universitatea noastră, calitate în care a îndrumat mai multe teze cu înaltă valoare științifică. Bursier al Fundației Alexander von Humboldt, al Institutelor Arheologice Germane din Istanbul și Atena, bursier al prestigiosului Institute for Advanced Studies din Princeton, al Fundației Andrew W. Mellon la W. F. Albright Institute of American Research din Ierusalim, Octavian Bounegru este autor al unor monografii extrem de importante pentru cunoașterea economiei spațiului pontic și est-mediteranean în epocile elenistică și romană: Les Forces Navales du Bas-Danube et de la Mer Noire aux 1er- 6e Siècles, Oxbow Books, Oxford, 1996 (în colaborare); Trafiquants et navigateurs sur le Bas-Danube et dans le Pont Gauche, editura Otto Harrassowitz, Wiesbaden, 2006; Mercator. Studien zur antiken Wirtschaft im Pontosgebiet und der Ägäis, Kaiserslautern, 2013. Profesorul Bounegru a fost un membru marcant al celui mai mare șantier arheologic al țării, Histria, unde a lucrat, printre altele, la cercetarea celui mai impresionant edificiu histrian, Marea Basilică Episcopală. La Histria, arheologul și profesorul ieșean a susținut o veritabilă școală de arheologie, unde și-au desfășurat practica arheologică foarte mulți studenți ai Facultății de Istorie ieșene, unii dintre ei ajungând specialiști reputați în domeniu: Lucrețiu Bîrliba, Mihaela Iacob, Mihaela Simion, Dorel Paraschiv, Dan Aparaschivei. Practic, activitatea arheologică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” în Dobrogea se datorează în cea mai mare măsură lui Octavian Bounegru. Domnul Octavian Bounegru a fost un arheolog priceput și norocos, scoțând la lumină în deceniile de muncă pe șantierele dobrogene dovezi importante ale Antichității greco-romane. Printre descoperirile importante ale arheologului Octavian Bounegru la loc de frunte se află – moaștele Sfinților Martiri Epictet și Astion de la Halmyris, pe care le-a dezvăluit lumii, împreună cu Mihail Zahariade, în 2001.
Profesorul a dovedit nu numai pasiune față de meseria căreia i-a slujit o viață, dar a fost și un un om plăcut, un prieten adevărat, care a fost admirat și iubit de colegi și de generații de studenți. Plecarea sa lasă un gol imens în sufletele noastre și în cercetarea istorică și arheologică românească !
Facultatea de Istorie exprimă condoleanțe familiei îndoliate!
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!


Find more like this: Prima Pagină

Publicat in: Prima Pagină