• Image for Mesajul decanului

  Mesajul decanului

  Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se prezintă astăzi cu mândria unui trecut intelectual ilustru și cu o îndreptăţită speranță către viitor. Continuatoarea unor tradiţii exemplare de scriere a istoriei, cu reprezentanţi de seamă precum Mihail Kogălniceanu, Alexandru D. Xenopol, Nicolae Iorga, Gheorghe I. Brătianu, Facultatea Citiţi mai departe »

 • Image for Istoric

  Istoric

  Istoria se numără printre cele mai vechi discipline din învăţământul superior românesc din Principate. În Moldova, ea figurează în programa Seminarului de la Socola (Iaşi) încă din 1808, pentru a se regăsi, două decenii mai târziu, între materiile predate la Gimnaziul Vasilian şi, cu începere din 1834, la Academia Mihăileană.

 • Image for Management și Consiliu Profesoral

  Management și Consiliu Profesoral

  Managementul Facultății de Istorie

 • Image for Profesori

  Profesori

  Structura Departamentului de Istorie Anunţ concurs    Anexa 2  (afişat: 29.08.2023) Istorie veche si Arheologie Istorie medievală a românilor şi universală Istorie modernă a românilor şi universală Istorie contemporană a românilor şi universală Profesori asociaţi Concursuri – posturi didactice   Istorie veche si Arheologie   Citiţi mai departe »

 • Administrație și secretariat

  Aflați datele de contact ale secretariatului și administrației facultății

 • Image for Relaţii internaţionale

  Relaţii internaţionale

  Parteneri Mobilităţi Colaborări Conferinţe internaţionale    Parteneri În ultimii ani, facultatea a stabilit şi dezvoltat o serie de legături de cooperare ştiinţifică şi didactică cu mai multe universităţi străine, materializate prin mobilităţi ale cadrelor didactice şi studenţilor şi, de Citiţi mai departe »

 • Default image for Alegeri 2024

  Alegeri 2024

  ALEGERI 2024 Declaratii candidatura membru departament Declarație de candidatură  Director departament- Adrian Vițalaru          Program managerial – Adrian Vițalaru      CV – Adrian Vițalaru (afişat: 17.06.2024) In data de 18 iunie 2024, in sala 1.2. intre orele 13.00-14.00, se va desfasura procesul efectiv de alegere Citiţi mai departe »

 • Default image for Parteneriate

  Parteneriate

  Protocol practica pedagogica 2018-2019 Acord parteneriat Complex muzeal Neamt Acorduri colaborare

 • Image for Facilități

  Facilități

  Facultatea de Istorie dispune de săli în corpurile A şi H ale Universităţii. În corpul A se află Decanatul, Secretariatul, cabinete ale cadrelor didactice, două amfiteatre cu capacitate totală de 170 de locuri (II.7, II.5), două săli de seminar cu o capacitate totală de 100 de locuri (I.2 şi Citiţi mai departe »

 • Default image for Concursul “Istoria în licee”

  Concursul “Istoria în licee”

  FACULTATEA DE ISTORIE ŞI LIGA STUDENŢILOR DE LA ISTORIE ORGANIZEAZĂ CONCURSUL ISTORIA ÎN LICEE “N. IORGA” – 2024- Premianții concursului Istoria în licee „N. Iorga” – ediția 2024 Premiul I Ana Bura, Daria Savu, Tudor Bura, Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu”, Iași, Muzica tinerilor din România comunistă în Citiţi mai departe »

Facultate

Stema facultății de Istorie

Stema facultății de Istorie

Principalele domenii de cercetare: istoria universală (domeniu prin care este continuată o tradiţie care datează încă de la fondarea Facultăţii), arheologia preistorică şi antică (domeniu în care s-a format o adevărată şcoală, cu recunoaştere naţională şi internaţională), editarea izvoarelor Evului Mediu românesc, genealogia istorică, heraldica,  fenomene şi evenimente importante ale istoriei moderne şi contemporane. În acelaşi timp, în ultimii ani, s-au conturat direcţii noi, consensuale cu cele mai recente evoluţii istoriografice: istoria socială şi a mentalului colectiv, istoria culturii şi a ideilor etc. Facultatea are o revistă proprie, “Analele Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Seria “Istorie”, care găzduieşte contribuţiile ştiinţifice ale profesorilor şi studenţilor. Mai multe proiecte de cercetare s-au desfăşurat în ultimii ani cu finanţare din partea Băncii Mondiale şi a Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Activitatea desfăşurată în cadrul Facultăţii urmăreşte formarea de profesori şi specialişti pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, cercetare ştiinţifică, muzee, arhive, relaţii internaţionale etc. Facultatea asigură, de asemenea, prin programele sale, formarea continuă şi însuşirea celor mai recente informaţii de specialitatea de pe plan naţional şi internaţional. Prin ceea ce se întreprinde în plan didactic şi al cercetării ştiinţifice se urmăreşte asigurarea excelenţei în cadrul acestora şi oferirea de programe care să satisfacă o paletă cât mai largă de cerinţe educaţionale. Un alt obiectiv urmărit constant este extinderea şi dezvoltarea legăturilor didactice şi ştiinţifice cu cât mai multe instituţii de învăţământ superior din Europa.