Conferința Anuală a Institutului de Istorie „N. Iorga”, Academia Română 5-6 Decembrie 2024 Apel la contribuții

13.08.2024

Conferința Anuală a Institutului de Istorie „N. Iorga”, Academia Română 5-6 Decembrie 2024 Apel la contribuții

La masa istoriei. Banchete, serate și recepții

 

De la dialogul lui Platon Συμπόσιον până la cina corespondenților de la Casa Albă, ospețele au fost pregătite nu doar pentru delectarea culinară a oaspeților, ci și pentru dezbaterea ideilor și punerea în scenă a ierarhiilor sociale. Unele banchete istorice au oferit mediul informal al încheierii unor înțelegeri îndelung căutate, în vreme ce altele s-au sfârșit prin vărsare de sânge, declanșând valuri de violență. Unele banchete au urmărit să reafirme ordinea socială existentă, în vreme ce altele au promovat idei subversive sau revoluționare. Conferința Anuală a Institutului de Istorie „N. Iorga” din 2024 îi invită pe istorici, dar și pe sociologi, antropologi și critici literari, la o dezbatere asupra ospețelor, formale și informale, care au făcut istorie, de la banchetele medievale și renascentiste până la seratele saloanelor iluministe, de la recepțiile secolului al XIX-lea până la cinele târzii ale Politburo sau la cocktailurile diplomatice din secolul XX. Propunerile de comunicări pot analiza orice banchet, real sau imaginat, indiferent de forma acestuia, din orice epocă istorică.

Comunicările pot aborda una dintre temele de cercetare enumerate mai jos (fără ca lista să fie una exhaustivă):

  • În ce fel ierarhia socială și statutul participanților s-a reflectat în aspectele practice ale organizării banchetelor? De la modul în care participanții erau așezați la mese, până la alegerea mâncărurilor și băuturilor servite, banchetele au pus în scenă ierarhii sociale.
  • Retorica discursurilor ținute cu prilejul unor banchete. Recepțiile, seratele și banchetele au constituit adesea cadrul unor discuții informale, dar și al unor discursuri atent pregătite. În ce măsură aceste discursuri ar trebui interpretate ca un gen literar aparte?
  • „Punerile în scenă”: de la înfruntarea simbolică între Dromichaetes și Lysimachos până la „Banchetul Fazanului” organzat de ducele Burgundiei, Filip cel Bun (iar exemplele se pot, foarte probabil, multiplica) banchetele au fost ocazii prin care un suveran a încercat să-și facă afirmată o decizie, să se asigure de loialitatea supușilor săi sau să își pună în inferioritate un adversar.
  • Literatura parenetică cuprinde numeroase prescripții privind comportamentul cuvenit în cadrul unor banchete, după cum încălcarea acestora este adeseori relatată de felurite surse. Ce probleme de interpretare ridică aceste tipuri de surse, odată ce sunt contextualizate istoric?
  • Evenimente extraordinare petrecute în cazul ospețelor: comploturi, asasinate, confruntări.
  • Fenomene naturale petrecute în cazul unor ospețe: Letopisețul anonim al Moldovei amintește sub anul 1471 că „ a fost cutremur mare peste toată lumea, în vremea când ședea țarul la masă”. Ar fi de văzut în ce măsură astfel de mențiuni sunt simple curiozități sau au avut, sub pana cronicarilor, o semnificație aparte.

 

Conferința nu are taxă de participare, însă organizatorii nu pot acoperi costurile de călătorie sau de cazare ale participanților.

Limbile conferinței: română, engleză și franceză

Cei interesați pot trimite un titlu provizoriu și un rezumat al comunicării (aprox. 300 cuvinte) pe adresa coordonatorului comitetului de organizare a conferinței din acest an,  Ovidiu Cristea (cristeao@gmail.com). Termenul limită pentru trimiterea propunerilor este 18 octombrie 2024, iar rezultatele procesului de selecție vor fi comunicate pe 1 noiembrie.

Find more like this: Anunțuri studenți, Doctorat, ID, Licență, Master