International Conference — The diplomats’ society in the Romanian public space. Perceptions, images and representations in the last decades of the 19th century and the first half of the 20th century
Lansare de carte: C.-L. Topor, A. Istrate, D. Cain (eds.) – Diplomați, societate și mondenități. Sfârșit de „Belle Époque” în lumea românească
Centrul de Istorie a Relațiilor Internaționale din cadrul Facultății de Istorie vă invită la lansarea volumului Claudiu-Lucian Topor, Alexandru Istrate și Daniel Cain (eds.), Diplomați, societate și mondenități. Sfârșit de „Belle Époque” în lumea românească, Editura Universității „Al. I. Cuza” din Iași, 2015, publicat în cadrul proiectului Foreign diplomats in the Kingdom of Romania. Ways of socialization and mundanity experiences (1881–1914).
Evenimentul avea loc marți, 20 octombrie 2015, în Librăria Orest Tafrali din Corpul A (parter) al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, și va fi prezentat de dr. Andi Mihalache și dr. Bogdan Crețu.
National conference — Diplomați, societate și mondenități. Sfârșit de „Belle Époque” în lumea românească
Centennial conference — Germania si România la începutul Primului Razboi Mondial (1914)
Evenimentul se desfășoară sub egida Centrului de Istorie a Relațiilor Internaționale din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, și a Centrului Cultural German. Organizatorii au plăcerea de a vă invita luni, 16 iunie, ora 11.00, în Sala H1 din Corpul H al Universității la conferința “Germania și România la începutul Primului Război Mondial (1914)”, susținută de dr. Claudiu-Lucian Topor de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Al. I. Cuza”, Iaşi . Scopul conferinței este de a evoca relațiile bilaterale și atitudinea față de conflict a două state europene cu roluri și dispoziții diferite în desfățurarea războiului.
Evenimentul este organizat cu ocazia comemorării un secol de la Atentatul de la Sarajevo (crima odioasă căreia i-au căzut victime principele moștenitor al tronului austro-ungar, Arhiducele Franz Ferdinand și soția sa Sofia), eveniment fondator, pe care multi istorici l-au așezat la originea crizei politice internaționale (“criza din iulie”) ce a produs declanșarea razboiului. Evocarea acestui eveniment se bucură de o atenție special în randul comunității istoricilor de pretutinden: se organizează întruniri științifice, se publică noi volume de studii, se evocă pagini de memorialistică și se organizează expozitii sau seri de film.