View Sidebar

National conference — programme & abstracts available for download

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,
Facultatea de Istorie,
Centrul de Istorie a Relațiilor Internaționale

Organizează

Conferința națională

Diplomați, societate și mondenități.
Sfârșit de „Belle Époque” în lumea românească

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

 

Manifestarea se va desfășura în perioada 5-6 septembrie 2014 în cadrul proiectului Foreign diplomats in the Kingdom of Romania. Ways of socialisation and mundanity experiences (1881-1914), finanțat de Consiliul Național al Cercetării Științifice CNCS-UEFISCDI, PNII-RU-TE-2012-3-0288.

Update 29 august 2014: Rezumatele comunicărilor sunt disponibile pentru descărcare
Update 28 august 2014: Programul final al conferinței este disponibil pentru descărcare
Update 16 iulie 2014: Pagina de eveniment pe Facebook.com a fost creată
 

Argument

În ultimul deceniu al veacului al XIX-lea și în cel de dinaintea izbucnirii Primului Război Mondial, lumea românescă propune diplomaților străini o agendă încărcată a evenimentelor mondene: baluri, spectacole, recepții, ceremonii, etc.  Se adaugă la aceasta o suită a locurilor unde  desfătările vieții fără de griji  și „nevoile” luxului exuberant se regăsesc asimetric reprezentate: spații ale socializării unde se consumă întâlnirea  Corpului diplomatic  cu  High Life-ul autohton, în special  cel bucureștean. O întâlnire frecvent repetată ce asigură sublime și savuroase constatări, convertite apoi în percepții diversificate, multicolore. De aici se desprinde o capacitate  singulară de reprezentare a socialului, o viziune proprie diplomației de a înțelege  sociabilitatea într-o lume ce poartă încă amprenta  unei tradiții boierești de influență orientală,  cu educație occidentală. Cel puțin în situația moravurilor și a obiceiurilor cotidiene. Este aceasta perspectiva pe care conferința își propune să o  dezvăluie auditoriului.

 

Conferința va fi organizată în trei secțiuni distincte:

  • Biografii de diplomați și fragmente din viața lor cotidiană (miniștrii plenipotențiari, agenți diplomatici, consuli străini, secretarii și personalul reprezentanțelor din România)
  • Personaje, evenimente și cronici mondene (baluri, spectacole, recepții, dineuri, ceremonii, partidele de vânătoare, etc)
  • Locuri și reprezentări ale socializării  (clubul, cafeneaua, terasele, teatrul și opera, etc).

 

Cunoscând preocupările Dumneavostră științifice vă invităm să participați la conferință și să trimiteți la adresele de e-mail indicate mai jos titlul comunicării până la data de 01.06.2014 și un rezumat ( maxim o pagină) în vederea elaborării programului manifestării și publicării acestuia pe site-ul proiectului până la data de 01.09.2014.

Organizatorii vor deconta integral cheltuielile de transport, masă și cazare. Actele conferinței vor face ulterior obiectul  publicării unui volum colectiv.

Persoane de contact:

Conf. Dr. Claudiu-Lucian Topor (claudiulucian@yahoo.com / claudiulucian@gmail.com)

Dr. Adrian-Bogdan Ceobanu (bogdan.ceobanu@yahoo.com)

Pagină web eveniment: history.uaic.ro/research/foreigndiplomats/?page_id=307

Pagina Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1445896882346164/

uaic_foreigndiplomats_conferinta-nationala

Photo Gallery